diumenge, 25 d’octubre del 2009

Halloween: La tradició als països anglosaxons

Halloween és una festa de la cultura anglosaxona que se celebra la nit del dia 31 d'octubre.

Els seus orígens es remunten als celtes, fa més de 2.500 anys, quan l'any celta acabava al final de l'estiu, el dia 31 d'octubre del nostre calendari (Samhain). El bestiar es duia des dels prats als tancats per a l'hivern. Aquest últim dia, se suposava que els esperits podien sortir dels cementiris i apoderar-se dels cossos dels vius per ressucitar, demanar-los aliments i maleir-los. Els feien víctimes de conjurs si no accedien a les seves peticions: em dones alguna cosa o et faig una entremaliadura, que és la traducció de "Trick or Treat" (Truc o Tracte).

Per evitar-ho, els pobles celtes embrutaven les cases i les "decoraven" amb ossos, calaveres i altres coses desagradables, de manera que els morts passessin de llarg espantats. D'aquí ve la tradició de decorar amb motius sinistres les cases en l'actual vetlla de tots els sants i també les disfresses. Així doncs és una festa associada al retorn dels déus pagans a la vida.

L'església de Roma decidí convertir la festa al catolicisme. S'instituí l'1 de novembre com el Dia de Tots els Sants, que a Anglaterra s'anomenà "All Hallows' Day", i la nit anterior "All Hallows' Eve" expressió que, posteriorment derivà en "Halloween".


La festa fou exportada als Estats Units per emigrants europeus en el segle XIX, cap el 1846. Malgrat tot, no començà a celebrar-se massivamente fins el 1921. Aquell any se celebrà la primera desfilada de Halloween a Minnesota i més tard van seguir altres estats. La internacionalització de Halloween es produí a finals dels anys 70 i principis dels 80 gràcies al cinema i a les sèries de televisió.

Actualment els nens es disfressen per a l'ocasió i passegen pels carrers demanant dolços de porta en porta. Després de trucar a la porta els nens pronuncien la frase "Truc o tracte". Si els adults els donen caramels, diners o qualsevol altre tipus de recompensa, s'interpreta que han acceptat el tracte. Si al contrari es neguen, els nois els gastaran una petita broma.

Halloween és una festa basada en la por, la mort, els morts vivents, la màgia negra i els monstres místics. Els "personatges" que se solen associar a Halloween inclouen els fantasmes, les bruixes, els gats negres, els trasgos, els banshees, els zombis i els dimonis, així com certes figures literàries com Dràcula i el monstre de Frankenstein.


Els celtes solien disfressar-se amb pells d'animals el 31 d'octubre i així no ser descoberts pels esperits que, segons ells, aquella nit recobraven la vida. D'aquí el costum actual de disfressar-se en aquest dia. Els colors tradicionals de Halloween són el negre de la nit i el taronja de les primeres llums del dia. Els símbols de Halloween també inclouen elements de la tardor com les carabasses i els espantaocells.

1 comentari:

Anònim ha dit...

cesar
això que dius dels personatges del dia de hallowen, es divertit però no m'agrada gaire que el dia del meu aniversari que és el dia següent sigui el dia DE SANTS DIFUNTS. Saps si hi ha alguna història sobre aquest dia? La podries explicar ?¿
Atentament: UNA ZOOOOMBIIIII DEEEE SISEEEEEE...




























































































Atentament: INCOGNITO